Logo 112Eindhoven

P2000 pager
Redactie overig 0 reactie(s) di 19 juli 2022, 23:00

Alarmeringssysteem P2000 korte tijd onbereikbaar door storing

Laatst bijgewerkt: woensdag 20 jul 2022 om 06:24 uur

NEDERLAND – Op dinsdagavond 19 juli heeft het landelijke alarmeringssysteem P2000 een storing gehad. Dit betekent dat hulpdiensten zoals ambulancepersoneel, brandweerlieden en leden van de KNRM niet konden worden opgeroepen in geval van een incident.

De storing ontstond rond 22.15 uur. In geval van nood werden gekazerneerde brandweerlieden via een portofoon opgeroepen. Ook het ambulancepersoneel werd via de portofoon opgeroepen. Voor de mensen in nood zou dit dus geen verdere ernstige consequenties hebben. De politie ondervond geen hinder door de storing, agenten krijgen namelijk al hun melding via de portofoon te horen.

Even voor 23.00 uur was de storing weer voorbij.

Wat is P2000?

P2000 is een digitaal netwerksysteem dat gebruikt wordt door hulpdiensten zoals politie, brandweer, KNRM en ambulance. Het maakt samen met C2000 deel uit van het Nederlandse alarmeringsnetwerk en is vergelijkbaar met het versturen van een sms via het telefoonnetwerk. Het P2000-systeem maakt gebruik van de frequentie 169,650 MHz.

Veel hulpverleners hebben een pieper, ook wel een pager genoemd. Dat is een draagbare alarmontvanger met een klein beeldscherm. Je hebt vast wel eens een arts of brandweerman met een pager gezien. Als er een incident of situatie is waarbij de aanwezigheid van de hulpdiensten gewenst is, stuurt de meldkamer een bericht naar dit apparaat, zodat de hulpverleners kunnen zien waar ze naartoe moeten. De pieper gaat af en er verschijnt een bericht in het scherm. De berichten zijn niet gecodeerd en kunnen door iedereen ontvangen en gelezen worden.

De P2000-pager reageert als hij een bericht ontvangt met de in het geheugen geprogrammeerde code. De berichten zijn dus een soort sms’jes die zijn opgebouwd uit een aantal onderdelen, die per dienst en regio kunnen verschillen. De berichten bevatten meestal het soort incident, de locatie, de prioriteit en de gealarmeerde eenheden.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Eindhoven

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Eindhoven
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.