Logo 112Eindhoven

Redactie landelijk 0 reactie(s) vr 25 maart 2022, 18:21

Dit weekend schakelen we over naar zomertijd; gevolgen voor lichaam, geest en verkeersveiligheid

Laatst bijgewerkt: vrijdag 25 mrt 2022 om 21:14 uur

NEDERLAND – Zaterdagnacht is het weer zover, dan schakelen we over naar het zomeruur. Twee uur ’s nachts wordt dan drie uur. Een uurtje minder lang slapen, dus. Maar welke gevolgen heeft die uurwisseling op lichaam, geest, milieu en verkeersveiligheid?

De wintertijd is eigenlijk de ‘normale’ tijd. Vanaf dit weekend gaan we dus afwijken van die tijd, door de klok een uur vooruit te zetten. Klein ezelsbruggetje: in het VOORjaar zetten we de klok VOORuit. Hierdoor blijft het in de zomer ’s avonds langer licht. We doen later de verlichting aan en verbruiken dus minder stroom.

Een groot nadeel is dat onze biologische klok ontregeld raakt. Veel mensen, maar ook dieren, raken hierdoor van slag. En ook ons slaapritme verandert in de zomer: we slapen gemiddeld zo’n twee uur korter dan in de winter en dat brengt een hoger risico met zich mee voor het krijgen van hart- en vaatziekten.

Depositphotos

Na het verzetten van de klok zijn er veel meer wildaanrijdingen. Het wild komt nu een uur ’te laat’ terug naar hun rust plek. En moeten drukke wegen over.

Elk jaar laait de discussie om de zomertijd af te schaffen opnieuw op. Wat vind jij? Is de zomertijd nog wel van deze tijd, of moet het worden afgeschaft?

De zomertijd moet worden afgeschaft

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Eindhoven

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Eindhoven
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.