Logo 112Eindhoven

Redactie landelijk 0 reactie(s) ma 22 november 2021, 17:10

Speciale bril moet prikangst wegnemen

Laatst bijgewerkt: maandag 22 nov 2021 om 20:25 uur

NEDERLAND – De GGD Rotterdam-Rijnmond is samen met het Erasmus MC een proef gestart naar het gebruik van een VR-bril tijdens het vaccineren tegen corona. Dit moet de angst voor een prik wegnemen of in ieder geval verminderen.

De bril van het bedrijf SyncVR Medical in Rotterdam toont 3D-video’s van rustgevende belevenissen. ‘Wat we dan eigenlijk doen is dat we mensen in een virtuele wereld stoppen, waarin ze worden afgeleid door bijvoorbeeld te zwemmen met dolfijnen of te wandelen tussen olifanten. Ze zijn dan zo bezig met die virtuele ervaring om hun heen dat ze vergeten geprikt te worden’, aldus Robbert Brouwer van SyncVR Medical.

Drempel van prikangst wegnemen
De bril is voorlopig alleen op te zetten in de pop-up locatie in het EMC. GGD-regiomanager Mario Papilaja vertelt dat prikangst een van de redenen is dat mensen zich niet laten vaccineren. ‘Met deze bril willen we kijken of we de drempel van prikangst bij mensen kunnen wegnemen’, aldus Papilaja. ‘Het gaat in dit geval echt om een proef, wat dus het effect is op mensen.’

De pop up vaccinatielocatie is te vinden bij de receptie in het Erasmus MC en is open van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur. Mocht de bril een positieve bijdrage leveren aan het wegnemen van prikangst dan gaat de GGD samen met het EMC en de ontwikkelaar van de VR-bril kijken of het hulpmiddel ook op andere locaties kan worden ingezet.

Van pijnangst en stressvermindering tot revalidatie
De ontwikkelaar zegt de bril al eerder met succes te hebben ingezet: van pijnangst en stressvermindering tot revalidatie en trainen van personeel. Een eerste proef met de bril startte het bedrijf bij de oncologie-afdeling van het Maasstad Ziekenhuis. ’Toen zette we de bril in ter ontspanning tijdens de chemotherapie. Inmiddels werken we met alle Rotterdamse ziekenhuizen samen en 120 zorginstelling door heel Europa’, aldus Brouwer van SyncVR Medical.

Speciale prikangstdag
De VR-bril is een van de manieren om prikangst weg te nemen. Naast gangbare therapie houdt de GGD op iedere donderdag een speciale prikangstdag. Ervaren verpleegkundigen zetten dan de prik en nemen extra tijd voor iedere bezoeker. Je kunt daarvoor alleen terecht op de hoofdlocatie aan de Schiedamsedijk, tussen 8.30 en 16.00 uur. Bel wel eerst 010 44 38 031 voor het inplannen van een afspraak.

Bron: Gemeente Rotterdam

Video

https://youtu.be/HuQKTbJyU6s

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Eindhoven

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Eindhoven
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.